Για τον τεράστιο Γιώργο Θυρώτο!

Ο Γιώργος Θυρώτος υπήρξε  ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές όλων των σπορ που ανέδειξε ποτέ η ΑΕΛ και ο σπουδαιότερος καλαθοσφαιριστής στην ιστορία του σωματείου.

Ο Γιώργος Θυρώτος γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1954 και σε ηλικία 13 μόλις χρόνων αγωνίστηκε στην ανδρική ομάδα της ΑΕΛ της οποίας υπήρξε αρχηγός

τη χρυσή δεκαετία 1970-1980. Πανηγύρισε οκτώ Πρωταθλήματα Κύπρου, έξι Κύπελλα και δύο Ασπίδες. Από το 1980 διατηρούσε το διπλό ρόλο του προπονητή-παίκτη στην ομάδα.

Με τα χρώματα της Εθνικής Κύπρου  αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 16 ετών εναντίον της Μικτής Θεσσαλονίκης στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο.  Hταν αρχηγός της Εθνικής από την επαναδραστηριοποίησή της (μέσα της δεκαετίας του ’70) μέχρι τη λήξη της καριέρας του. Συμπλήρωσε 17 χρόνια σταδιοδρομίας με την Εθνική, έχοντας συμμετάσχει σε τρία Challenge Round Ευρωμπάσκετ, ενώ πανηγύρισε και την κατάκτηση χρυσού μεταλλίου στους πρώτους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης το 1985 στο Σαν Μαρίνο.

Ο Γιώργος Θυρώτος πέθανε πρόωρα, από ανακοπή καρδίας, σε ηλικία 48 χρόνων, στις 8 Ιανουαρίου του 2002. Το 2018 ο ΠΑΣΚ τον ενέταξε στο Hall of Fame  της Κυπριακής Καλαθόσφαιρας.

Η ζωή του Γιώργου Θυρώτου ξεπροβάλλεται σαν μυθιστόρημα , σε ένα βιβλίο αφιέρωμα γι’ αυτόν, του αγαπημένου φίλου και συγγραφέα Τάκη Μιχαήλ .

Το βιβλιο τιτλοφορείται ως

“Γιώργος Θυρώτος , ο αρχηγός”

Τιμής ένεκεν, με προσωπική πρωτοβουλία του κ Τάκη Μιχαήλ,  ο αρχηγός της Έθνικής Ελλάδος , ο τεράστιος Παναγιώτης Γιαννάκης τίμησε με την παρουσία του τον αρχηγό της Εθνικής Κύπρου, Γιώργο Θυρώτο.

Από την προσωπική σελίδα της Μάρθα Κανάρη στο facebook.

Φωτογραφία: Ανδρέας Παπαχριστοφόρου   

Google search engine

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*