Ιβάνα και Τιάνα Ράτσα σε συνέντευξη στο «D»: «Με την Κύπρο στην καρδιά μας»!

Όπως πριν από δέκα χρόνια στον «Φιλελεύθερο», έτσι και τώρα, σε κοινή συνέντευξη, οι αδελφές Ράτσα, η Τιάνα και η Ιβάνα, τη φορά αυτή για χάρη της ιστοσελίδας μας!

Τόσο ο πατέρας τους Ντράγκαν, όσο και η μητέρα τους Μπράγκα, έχουν αφήσει ένα δικό τους ανεξίτηλο στίγμα στην Κυπριακή καλαθόσφαιρα, αλλά αυτό… παραμένει και δια της μιας, εκ των δυο απογόνων, της μεγάλης τους κόρης, της Τιάνας, η οποία αγωνίζεται στη Γυναικεία ομάδα της Ανόρθωσης, όπως και στην Εθνική μας ομάδα.

Η ιστοσελίδα μας, «εκμεταλλεύθηκε» την ευκαιρία, λόγω της εδώ ολιγοήμερης παραμονής της Ιβάνας στην Κύπρο, κλείνοντας και με τις δυο ραντεβού για την παρακάτω συνέντευξη, κατά την οποία οι δυο τους, είχαν να μας πουν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα.

Η Τιάνα, για την Κυπριακή Γυναικεία καλαθόσφαιρα και η Ιβάνα, για τη διεθνή και τις μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται για την ίδια!

Το ξεκίνημα…

Η πολύχρονη παρουσία των γονέων τους στην Κύπρο, κάτι που… επέφερε και την εδώ γέννηση τους, μοιραία είχε επιφέρει και το καλαθοσφαιρικό τους ξεκίνημα, το οποίο και μας εξιστορούν:

Τιάνα: «Στην ηλικία των 5 ετών, ξεκίνησα την κολύμβηση. Όμως μετά που δοκίμασα και την καλαθόσφαιρα, με κέρδισε, γιατί μου άρεσε η ομαδική διάκριση, περισσότερο από την ατομική. Στο τέλος, με κέρδισε η καλαθόσφαιρα και βέβαια, δεν έχω μετανιώσει για την επιλογή μου».

Ιβάνα: «Στην ηλικία των 6 ετών και όταν έβλεπα τους τότε τελικούς, όπου αγωνιζόταν η ΑΕΛ, με προπονητή τον πατέρα μου και η μητέρα μου, ήταν προπονήτρια στις Ακαδημίες της ομάδας, αποφάσισα να ξεκινήσω και αρχικά προπονούμουν με τα αγόρια».

Η πρώτη φορά

Στη συνέχεια, οι δυο αδελφές θυμήθηκαν το πως… συνέχισαν την καλαθοσφαιρική τους ενηλικίωση:

Τιάνα: «Στη Γυναικεία ομάδα της ΑΕΛ, μπήκα για πρώτη φορά στα 15 μου, με προπονητή τον κ. Πέτρο Αντωνίου, αν και στην αρχή, δεν είχα αρκετό χρόνο συμμετοχής».

Ιβάνα: «Εγώ αγωνίστηκα στην Κύπρο, μέχρι το κλιμάκιο των Κορασίδων, καθώς ήλθε η πρόταση από τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης και έτσι, μαζί με την αδελφή μου, πήγαμε εκεί».

ΠΑΟΚ: Η… μικρή αποφάσισε, η μεγάλη ακολούθησε!

Στη συνέχεια, οι δυο κοπέλες εξιστόρησαν το πως πήραν την απόφαση για να συνεχίσουν την καριέρα τους στον ΠΑΟΚ:

Ιβάνα: «Βασικά, εγώ ήμουν η πρώτη που αποφάσισε, καθώς η Τιάνα ήταν σκεφτική για αυτό το μεγάλο βήμα. Όταν πήγα στον ΠΑΟΚ, αγωνίστηκα στις Κορασίδες, στις Νεάνιδες και μετά από ένα χρόνο, στη Γυναικεία ομάδα και έπειτα για δυο χρόνια στον Πρωτέα Βούλας»…

Τιάνα: «Τότε αγωνιζόμουν στην Εθνική Κύπρου Κ16 και ενώ σκεφτόμουν τους φίλους μου και το σχολείο μου. Όμως ένα πρωί… έτσι ξαφνικά, αποφάσισα να κάνω αυτό το μεγάλο άλμα και τελικά, βρεθήκαμε και οι δυο στην ομάδα του ΠΑΟΚ.

Αγωνίστηκα και εγώ στα τρία τμήματα, όπου αγωνίστηκε και η αδελφή μου, ενώ στην αρχή, έκανα προπόνηση με όλα αυτά τα τμήματα»!

Στις ΗΠΑ!

Μετά τον ΠΑΟΚ, ακολούθησαν οι… ΗΠΑ για τις δυο κοπέλες και πρώτη μιλάει η Τιάνα για το κεφάλαιο αυτό:

Τιάνα: «Πηγαίνοντας στις ΗΠΑ, ένιωθα πλέον πως έφθασε η ώρα, για να κάνω κάτι δικό μου! Εκεί συνέχισα την καριέρα μου για τέσσερα χρόνια και μετά, επέστρεψα στην Κύπρο, για λογαριασμό της Ανόρθωσης».

Ιβάνα: «Όταν πήγα στις ΗΠΑ, ήμουν αποφασισμένη για να βελτιωθώ, όσο το δυνατόν καλύτερα. Μέχρι που κατάφερα πέρσι, να πάρω μια θέση στα ντραφτ του WNBA, ενώ μετά επέστρεψα στην Ευρώπη, όπου αγωνίστηκα στην ομάδα του Μιλάνου, στην Ιταλία και κατά την ερχόμενη χρονιά, θα αγωνισθώ στην Ισπανία με τη Σαν Σεμπάστιαν που θα λάβει μέρος στο Eurocup Γυναικών».

Οι Εθνικές τους ομάδες και η Κύπρος

Επόμενο θέμα που θίχθηκε κατά τη συνάντηση με τις δυο κοπέλες, ήταν αυτό των Εθνικών ομάδων, που είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον θέμα:

Τιάνα: «Στην Εθνική Κύπρου, είχα κληθεί για πρώτη φορά στα 17 μου και από τότε συνεχίζω να αγωνίζομαι στην ομάδα αυτή και ενώ ως γνωστόν φέτος, φθάσαμε στη μεγάλη επιτυχία, την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους αγώνες Μικρών Χωρών της FIBA, κάτω από τις οδηγίες του προπονητή κ. Πιττάκα».

Ιβάνα: «Αγωνίστηκα στην Εθνική Κύπρου Κ16, στην ηλικία των 13 ετών και έπειτα σε αυτήν της Ελλάδας και τότε, ήλθε η πρόταση από τη Σερβία. Το 2017, αγωνίστηκα στην Εθνική Σερβίας Κ18, μετά που με κάλεσε η κα Άννα Γιόκοβιτς (νυν πρόεδρος της Γυναικείας καλαθόσφαιρας στη Σερβία) και στην Εθνική Γυναικών, με κάλεσε η κα Μαρίνα Μάλκοβιτς».

Η Κύπρος της καρδιάς τους!

Γεννήθηκαν στην Κύπρο και εδώ, έμαθαν τα πρώτα μυστικά της πορτοκαλί μπάλας και με… ένα στόμα, οι αδελφές Ράτσα μας είπαν για τον τόπο μας και τόπο τους:

«Εδώ γεννηθήκαμε και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει για μια ζωή. Εδώ μάθαμε τα πρώτα μας βήματα και στη ζωή και στην καλαθόσφαιρα, εδώ γνωρίσαμε τους πρώτους μας φίλους και πιο πολύ, ήταν το… Κυπριακό φως του ήλιου που είδαμε πρώτα!

Είναι λοιπόν ανάγκη να σκεφτούμε έστω και για λίγο, ότι η Κύπρος, είναι μέσα στις καρδιές μας»;

Τι… έγινε και τι θα γίνει

Στη συνέχεια, οι Τιάνα και Ιβάνα, αναφέρθηκαν στο καλαθοσφαιρικό τους παρών και μέλλον:

Τιάνα: «Έχω για ένα ακόμα χρόνο, συμβόλαιο με την Ανόρθωση, στην οποία, από τη μέρα που ήλθα, βιώνω ένα οικογενειακό και θαυμάσιο κλίμα. Η πρώτη μου χρονιά, διακόπηκε λόγω της πανδημίας, ενώ κατά τη δεύτερη, κατακτήσαμε και τους δυο Τίτλους, ενώ οι μεγάλες ατυχίες της 3ης χρονιάς, στάθηκαν εμπόδιο στο να φθάναμε στην επίτευξη των στόχων μας

Ελπίζω του χρόνου, να έχουμε την τύχη με το μέρος μας και να καταφέρουμε να πετύχουμε στους στόχους μας».

Ιβάνα: «Θα προσπαθήσω για το καλύτερο δυνατό στο Ισπανικό Πρωτάθλημα, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση μου και ακολούθως, να επιστρέψω για να αγωνιστώ στο WNBA. Παράλληλα όμως, στους στόχους μου, είναι να αγωνισθώ με την Εθνική Σερβίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Για μένα, είναι πολύ σημαντικό ότι πάντα έχω δίπλα μου την οικογένεια μου, έστω και αν ο πατέρας μου βρίσκεται στην Κίνα, η μητέρα μου στη Σερβία και η αδελφή μου στην Κύπρο»! 

Τιάνα και Εθνική Κύπρου

Από τη συνομιλία με τις αδελφές Ράτσα, δεν μπορούσε να λείψει το κεφάλαιο Εθνική Κύπρου, για το οποίο βέβαια… αρμόδια για να μιλήσει, ήταν η μεγάλη αδελφή:

«Η Εθνική μας πέτυχε, γιατί υπήρχε ένα πολύ καλό κλίμα, ενώ μπήκαν πολλές νεαρές παίκτριες στην ομάδα, ενώ και μετά τη δίμηνη προετοιμασία είχαμε δεθεί αρκετά σαν ομάδα.

Μας έδωσε αυτοπεποίθηση και η επιτυχία στο 3Χ3 που έγινε στη Λεμεσό και σαν Εθνική, ελπίζουμε σε μιαν ανάλογη συνέχεια».

Για το Γυναικείο

Το τελευταίο ερώτημα που κλήθηκαν για να απαντήσουν οι δυο κοπέλες, ήταν η κατάσταση στο Γυναικείο Πρωτάθλημα, για το οποίο και η Ιβάνα, αν και εκτός Κύπρου, έχει τη δική της άποψη:

Τιάνα: «Είναι κάτι που προκαλεί στεναχώρια, το γεγονός ότι οι ομάδες που μετέχουν στο Πρωτάθλημα, είναι λίγες και δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι για να επενδύσουν σε αυτό.

Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό, ενώ προσωπική μου εκτίμηση, είναι ότι αν στο Πρωτάθλημα αγωνίζονταν δυο ξένες παίκτριες, θα ήταν πιο ανταγωνιστικό».

Ιβάνα: «Βρέθηκα πριν λίγες μέρες, στο καμπ που διοργάνωσε η Ανόρθωση, ομάδα στην οποία αγωνίζεται η αδελφή μου και όπως μου λέει συχνά και η ίδια, σε αυτήν την ομάδα, γίνεται μια πολύ καλή δουλειά, κάτι που είδα και εγώ προσωπικά.

Ωστόσο, στο γενικότερο χώρο του Γυναικείου Πρωταθλήματος, θα πρέπει να βελτιωθούν αρκετά πράγματα»!

Google search engine

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*