
Στα παραμύθια συνήθως οι πάντες ταυτίζονται με το πριγκιπόπουλο, στην ιστορία με τον δυνατό, όπως επίσης και στην μυθολογία, με εκείνον που έμοιαζε άτρωτος και πολυμήχανος.
Για παράδειγμα στο Τρωικό πόλεμο, που όλοι έχουν να λένε για τον μεγαλύτερο πολεμιστή όλων των εποχών τον Αχιλλέα, αλλά και τον εξυπνότερο άντρα τον Οδυσσέα, αγνοώντας βέβαια την προσφορά του Άϊαντα που στα δύσκολα δήλωσε παρόν κάνοντας τον Έκτορα να τρελαθεί από την γενναιότητα, την κορμοστασιά αλλά και την εκτελεστική του δεινότητα!
Παραμύθι, ιστορία και μυθολογία ήταν όλο εκείνο που συνέβηκε το καλοκαίρι του 1987 στην Αθήνα και στο Ευρομπάσκετ της καλαθόσφαιρας.
Η Ελλάδα από το πουθενά, κατάφερε να κάνει την έκπληξη του αιώνα και να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο! Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Νίκος Γκάλης και δικαίως, όπως και ήρωας της τελευταίας στιγμής και πάλι δικαίως, ο Αργύρης Καμπούρης. Κι όμως, ποτέ αυτά δεν θα είχαν συμβεί αν ο Λιβέρης Ανδρίτσος δεν είχε γίνει ο «από μηχανής θεός» μερικά δευτερόλεπτα νωρίτερα σε εκείνο το επικό τελικό με τους Σοβιετικούς.
Ο Γιαννάκης κάνει πέμπτο φάουλ, το ΣΕΦ παγώνει, οι Σοβιετικοί είναι μπροστά και οι Έλληνες νιώθουν πως ήρθε το τέλος. Ο κόουτς Πολίτης κάνει μία έτσι με το χέρι του στο πάγκο και σηκώνει τον Λιβέρη. Θα μπορούσε να είχε πιάσει οποιονδήποτε άλλο και τα πράματα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά
Βρέθηκε από την άκρη του πάγκου, να αγωνίζεται στα πιο κρίσιμα λεπτά του τελικού και να πηγαίνει μάλιστα στη γραμμή των βολών με την υποχρέωση να ευστοχήσει και στις δύο βολές για να στείλει τον τελικό στην παράταση!
Ο Ανδρίτσος ευστόχησε έστειλε το τελικό να κριθεί στο ψυχοφθόρο πεντάλεπτο, όπου και εκεί με την ψυχραιμία, την εμπειρία αλλά και την κλάση του βοήθησε μέχρι να δώσει την «σκυτάλη» στον Αργύρη. Ο τίμιος γίγαντας και αν αστοχούσε πάλι ισόπαλο θα ήταν το παιχνίδι όμως δεν τους έκανε την χάρη. Έβαλε και τις δύο και το έπος του 1987 ήταν πια γεγονός!
Η ιστορία λοιπόν δεν γράφεται μόνο από τους μεγάλους πρωταγωνιστές, αλλά και απ’ εκείνους που στις κρίσιμες στιγμές έβαλαν το λιθαράκι τους για να της αλλάξουν το ρου! Αυτό έπραξε ο Λιβέρης, που ακόμη και ως σήμερα ταπεινός, αποποιείται το ρόλο που οι ίδιοι οι ιστορικοί αθλητικοί αναλυτές του αποδίδουν…
Κάντε το πρώτο σχόλιο