Μυθικό το τρίποντο του Φάνη, όμως ακολούθησαν κι άλλα!

Από του Ευρωμπάσκετ του Ζάγκρεμπ το 1989 ή αλλιώς το Ευρωμπάσκετ της καταξίωσης,  μας έχει μείνει καρφωμένο στο μυαλό αλλά και στην καρδιά, το μυθικό, το μνημειώδες τρίποντο του Φάνη, 54 δευτερόλεπτα πριν το τέλος στον αλησμόνητο ημιτελικό με τους Σοβιετικούς!

Το τελικό 81-80 έστειλε την επίσημη  αγαπημένη στον τελικό, ωστόσο μέχρι να το ταμπλό να γράψει μηδέν, πέρασε μια αιωνιότητα και μέσα σε αυτήν είχε ξεπροβάλει ο σπουδαιότερος «Δράκος» όλων το μπασκετικών παραμυθιών ο αρχηγός Παναγιώτης Γιαννάκης.

Μπορεί ο Ζόραν Τσούτουρα σε συνέντευξη του στον Βασίλη Σκουντή πριν μερικά χρόνια  σε εκείνο ακριβώς το γήπεδο το περίφημο «Ντομ Σπόρτοβα» να είχε τονίσει χαρακτηρίστηκα «Γκάλης στον Χριστοδούλου τρίποντο και τέλος» αναφερόμενος σε εκείνο τον ημιτελικό όμως δεν ήταν ακριβώς έτσι…

Άλλωστε στην μπασκετική στρατόσφαιρα ένα λεπτό μπορεί να ρίξει ολόκληρη «Τροία» ποσό άλλωστε ένα παιχνίδι που κρεμόταν από μια λεπτή κλωστή!  

Τι ακολούθησε όμως μετά το τρίποντο του Φάνη; Οι Σοβιετικοί ξεχύθηκαν γρήγορα και στηθήκαν έξω από την ελληνική ρακέτα προσπαθώντας με πολλά σκρίν να βρουν τον κατάλληλο παίκτη για σουτ, μιας και ο Σαμπόνις μέσα είχε «εγκλωβιστεί» από τους Φασούλα και Στεργάκο. Ο Χομίτσιους πήγε να ξεμαρκαριστεί, ο αρχηγός όμως του πήρε   πανέξυπνα το επιθετικό φάουλ και συνάμα ολόκληρη την ψυχολογία με το ταμπλό να δείχνει 39,6”.

Μετέπειτα ακολούθησε το τελευταίο τάϊμ άουτ και η καθοριστική επίθεση της Εθνική μας. Ο αρχηγός και πάλι ψύχραιμα σπατάλησε μεθοδικά τα δευτερόλεπτα και  έδωσε την μπάλα στον Νικ για την τελευταία επίθεση!

Η μπάλα όμως δεν έκανε την χάρη στο «Εν τούτω νίκα» του ελληνικού αθλητισμού και έτσι οι Σοβιετικοί είχαν άλλη μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια. Τάχιστα στο αιφνιδιασμό με πρωταγωνιστή τον Βέτρα όμως ο αρχηγός και με την βοήθεια αυτή την φορά του Φάνη θα κλειδώσουν τον Λετονό και τα βήματα ήταν γεγονός στα 2.9” πριν το μεγαλειώδες τέλος! Η μπάλα από την γραμμή ο Φασούλας την κράτησε στην μασχάλη του και το έπος γράφτηκε .

Ένα έπος, που η ιστορία κατέγραψε, το καλύτερο παιχνίδι του Γκάλη με το εθνόσημο στο στήθος με 45 πόντους,  το παθιασμένη εμφάνιση όλων των διεθνών το πάτημα το Νικ στη γραμμή πριν την πάσα και το μυθικό τρίποντο του Φάνη, αλλά και όλα όσα έκανε ο Δράκος σε  εκείνο το λεπτό που πραγματικά αξίζουν να αναφέρονται αλλά και να επισημαίνονται ως στιγμές που άλλαξαν το ρου της ιστορίας!      

Google search engine

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*