Ντράγκαν Ράτσα σε συνέντευξη στο «D»: «Κύπρος, ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς μου»!

Το να επιχειρήσει κανείς, να πάρει μια συνέντευξη από τον Ντράγκαν Ράτσα και μέσα σε αυτήν να καταφέρει να παραθέσει όλα τα πεπραγμένα της καλαθοσφαιρικής του καριέρας, που ακόμα συνεχίζεται, μάλλον θα είναι κάτι το πάρα πολύ δύσκολο, γιατί… δύσκολο μάλλον, θα είναι και για τον ίδιο, να τα θυμηθεί όλα!

Διότι, μιλάμε για μιαν καριέρα που ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του `70 και που ακόμα συνεχίζεται, καθώς ήταν τότε που ξεκινούσε ως έφηβος, να αγωνίζεται στην ενωμένη Γιουγκοσλαβία και δη στη σημερινή Σερβία…

Όταν δε, είχε πρωτοέλθει στην Κύπρο, μάλλον ούτε και ο ίδιος, δεν φανταζόταν ότι η χώρα μας, θα… κατακτούσε ένα τόσο σημαντικό κομμάτι στη δική του ιστορία!

«Θυμάμαι τότε που είχα έλθει, που δεν ήξερα να μιλήσω Ελληνικά, ενώ και τα Αγγλικά μου, ήταν… χάλια»!

Θα μας πρωτοπεί ο Ντράγκαν Ράτσα, ως απαρχή της συνέντευξης που ακολουθεί και συνεχίζει με τα ακόλουθα:

«Πράγματι, τότε δεν μπορούσα να φανταζόμουν ότι θα ρίζωνα στην Κύπρο. Ότι θα ερχόταν μαζί μου και η σύζυγος μου, η οποία επίσης κατέγραψε τη δική της καριέρα, αλλά πιο πολύ, δεν φανταζόμουν ότι εδώ θα γεννιόταν και οι δυο μου κόρες, εκ των οποίων η μεγάλη (Τιάνα) θα αγωνιζόταν και με την Εθνική Κύπρου»!

«Αμέτρητες οι στιγμές»

Αυτά που μας προανέφερε ο Ντράγκαν Ράτσα, ήταν σαν μια γενική τοποθέτηση για το τι σημαίνει για τον ίδιο η Κύπρος…

Ακολούθως, του ζητήσαμε να θυμηθεί κάποιες «στιγμές» που έζησε εδώ…

«Τι να θυμηθώ και τι να αφήσω… Σίγουρα όμως, οι μεγάλες μου στιγμές, είναι οι γνωριμίες και οι φίλοι που απέκτησα στην Κύπρο και το αγωνιστικό, έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αν και είναι εξ` αιτίας αυτού που έγιναν αυτές οι γνωριμίες!

Οι ομάδες στις οποίες αγωνίστηκα, ήταν κάτι το ξεχωριστό, ένα ξεχωριστό κεφάλαιο η κάθε μια από αυτές… Η κάθε νίκη, η κάθε διάκριση, ο κάθε αγώνας, ο κάθε τίτλος!

Ήταν αρκετά τα χρόνια που κατέγραψα ως παίκτης στην Κύπρο»…

Ο προπονητής Ντράγκαν

Αλλά στη συνέχεια και ως προπονητής, του επισημάναμε, διακόπτοντας τον…

«Ήταν αυτό που θα έλεγα αμέσως μετά! Ήταν το καλοκαίρι του 2002, όταν μου ζητήθηκε να αναλάβω την ΑΕΛ. Ήταν η ομάδα στην οποία, είχα ολοκληρώσει την καριέρα μου ως παίκτης και μετά, είχα αποφασίσει να επιστρέψω στη Σερβία…

Πέρασαν τέσσερις μήνες και τότε, ένας φίλος-δημοσιογράφος με πήρε τηλέφωνο και μου είπε να ετοιμάσω τις βαλίτσες μου και να επιστρέψω στην Κύπρο, για να αναλάβω την ΑΕΛ!

Μετά από λίγο, με πήραν τηλέφωνο και από τη διοίκηση της ΑΕΛ και μου πρότειναν να αναλάβω την ομάδα, που τότε βρισκόταν σε κρίση»…

Αυτό ήταν! Η καριέρα του προπονητή Ντράγκαν Ράτσα, μόλις άρχιζε…

Η ΑΕΛ, των προηγούμενων 15 στείρων χρόνων, οδηγήθηκε σε μεγάλες στιγμές, με τίτλους και διεθνείς διακρίσεις!
«Ήταν κάτι που δεν πίστευε κανείς, αλλά ο ενθουσιασμός που ενέπνεε η παρουσία του κόσμου της, που ενισχύθηκε από τις πρώτες επιτυχίες, έφεραν τα γνωστά αποτελέσματα και όλο αυτό που έζησα τότε, δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ»!

«Δεν ήταν μόνο η ΑΕΛ»…

Για τον Ντράγκαν Ράτσα, δεν ήταν μόνο όσα προαναφέρθηκαν, που έζησε στην Κύπρο…

«Μεγάλη στιγμή για μένα, ήταν και η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής ομάδας. Όπως και η παρουσία μου στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ και του Απόλλωνα.

Μπορεί βέβαια σε αυτές τις ομάδες, να μην είχα και τόσο μεγάλη σε διάρκεια παρουσία, όπως στην ΑΕΛ, αλλά και σε αυτές, ο στόχος μου ήταν να δώσω κάτι διαφορετικό, με στόχο το καλύτερο δυνατό»…

Η Ελλάδα και η Κίνα

Ο Ντράγκαν Ράτσα, εργάστηκε και στην Ελλάδα, όπως και στην Κίνα, όπου εργάζεται ως σήμερα…

«Το πέρασμα μου από την Ελλάδα (Ολυμπιάδα Πατρών και Ηρακλής), οφείλεται σε αυτά που είχα δείξει από τη δουλειά μου εδώ στην Κύπρο. Αυτό και αν είναι κάτι για το οποίο, πάντα θα οφείλω πολλά στην Κύπρο!

Έπειτα ήλθε η πρόταση από την Κίνα, όπου η καλαθόσφαιρα, είναι το δημοφιλέστερο άθλημα και πλέον συνεχίζω εκεί την καριέρα μου.

Σημαντική στιγμή για μένα, ήταν η επιλογή μου για την Εθνική ομάδα των Σκοπίων»…

«Γιατί όχι»;

Τέλος, ρωτήσαμε τον Ντράγκαν Ράτσα, αν θα ερχόταν ξανά, για να εργασθεί στην Κύπρο…

«Γιατί όχι; Η Κύπρος, παραμένει η δεύτερη μου πατρίδα και πάντα έτσι θα είναι! Έχω τόσους και τόσους φίλους εδώ. Άλλωστε η μεγάλη μου κόρη μένει εδώ…

Αν λοιπόν, δεχθώ μιαν πρόταση που να είναι προσιτή για μένα, δεν βλέπω το λόγο να μην επιστρέψω»…

Google search engine

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*