Πάσπαλι: «Το σερβικό μπάσκετ έχει πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια»

Ο Ζάρκο Πάσπαλι αναφέρθηκε στην αποτυχία της Εθνικής Σερβίας στο πρόσφατο EuroBasket, αλλά και το γεγονός ότι είχε προειδοποιήσει από πριν για το ενδεχόμενο αποτυχίας, καθώς και για το «κόψιμο» του Τεόντοσιτς.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

«Η έλλειψη ταλαντούχων παικτών στο σερβικό μπάσκετ δεν εμφανίστηκε χθες. Έχουμε πρόβλημα. Δεν έχει πρόβλημα μόνο αυτή η γενιά, έχουμε προβλήματα εδώ και πολλά χρόνια. Κάτι άλλαξε.

Ο συγχωρεμένες ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε πει πριν από 15 χρόνια ότι τα νέα παιδιά δεν δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο. Βέβαια, ο Ντούντα ήταν προπονητής την εποχή της ενωμένης Γιουγκοσλαβία, όπου το μπάσκετ ήταν διαφορετικό και κακομάθαμε τον κόσμο με συνεχείς επιτυχίες. Αυτό συνέβη με την γενιά πριν από εμένα, με την δική μου γενιά να το συνεχίζει».

Για τις απαιτήσεις που υπάρχουν: «Θέσαμε ψηλά τον πήχη, σε ύψη που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν σήμερα, επειδή και η χώρα είναι μικρότερη. Αποδεχθήκαμε πνευματικά ότι αξίζαμε το χρυσό μετάλλιο ή το ασημένιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την λογική ότι “είμαστε ένα μπασκετικό έθνος”. Στην Σερβία είχαμε καλά χρόνια, σπουδαία χρόνια, αλλά, Θεέ μου, είχαμε και άσχημα χρόνια. Τώρα είμαστε σε μία περίοδο που τίποτα δεν πηγαίνει καλά. Δεν έχουμε πετύχει κάτι σημαντικό στις μικρές ηλικίες εδώ και πολύ καιρό».

Για το αν μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα: «Με την κατεύθυνση που έχουν πάρει τα πράγματα, δεν είμαι σίγουρος. Ξέρω ότι ο δρόμος προς την επιτυχία είναι δύσκολος και ότι είμαστε ανυπόμονοι, οπότε φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε επιτυχίες. Δεν είμαι αισιόδοξος. Ανησυχώ και για το γεγονός ότι έχουμε μεγάλους σε ηλικία παίκτες στο ρόστερ, δεν ξέρω γύρω από ποιον παίκτη θα χτίσουμε το μέλλον μας»

Για το γεγονός ότι η Σερβία απέτυχε: «Ναι, είχαμε τον καλύτερο παίκτη του NBA και τον καλύτερο της EuroLeague. Είναι απίστευτο. Το να έχεις δύο τέτοιους παίκτες και μερικούς ακόμα καλούς μπασκετμπολίστες όμως δεν εξασφαλίζει η επιτυχία. Κάποιοι αμφισβητούν την αγάπη αυτών των παιδιών για την εθνική, ωστόσο δεν τίθεται τέτοιο θέμα»

Για το “κόψιμο” του Τεόντοσιτς από την αποστολή: «Δεν μου άρεσε το timing και το πώς έγινε, αλλά ήταν απόφαση του προπονητή. Δεν θα κατηγορούσα μόνο έναν άνθρωπο για την αποτυχία. είναι προϊόν πολλών διαφορετικών πραγμάτων. Και δεν είμαστε οι μόνοι που χάσαμε τον δρόμο μας.

Το μπάσκετ έχει αλλάξει. Έχουμε στην τετράδα ομάδες όπως η Πολωνία, κάτι που κάποτε ήταν αδιανόητο. Αποδεικνύεται ότι οι ομάδες που έχουν παίκτες που πέρασαν χρόνο μαζί έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας από ομάδες που στηρίζονται σε έναν ή δύο σταρ. Στην εποχή μου η προετοιμασία της εθνικής κρατούσε 3-4 μήνες, τώρα αυτό έχει αλλάξει λόγω των απαιτήσεων των συλλόγων»

Για την πορεία των Σέρβων: «Σίγουρα δεν περίμενα αυτό που έγινε. Είχαμε καλή ομάδα και καλό προπονητή, αλλά αποτύχαμε. Στο τέλος της ημέρας, ο Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς και ο Σβέτισλαβ Πέσιτς παραδέχθηκαν ότι ήταν αποτυχία, αλλά είπαν ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν με σκοπό να φέρουν επιτυχείς στο μέλλον. Είμαστε σε μία κατάσταση όπου αν δεν προκριθούμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 δεν θα ξαναπαίξουμε σε διεθνές επίπεδο μέχρι το 2025».

Google search engine

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*