Τι σημαίνει να είναι ΠΑΝΤΑ 2 Κύπριοι στο παρκέ;

Η αποκάλυψή μας από τις 8 Μαΐου έλαβε… σάρκα και οστά με τους 3+1 ξένους στην ΟΠΑΠ Basket League να ψηφίζεται και επίσημα στη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης. Το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Είναι το σωστό μέτρο που θα έπρεπε να ληφθεί;

Το Eurobasket του 2025 δεν βρίσκεται τόσο μακριά και η Κύπρος οφείλει να παρουσιάσει μια τουλάχιστον αξιοπρεπή ομάδα και αυτό θα γίνει μόνο αν οι Κύπριοι καλαθοσφαιριστές έχουν σοβαρό ρόλο στις ομάδες τους. Αυτό δεν γινόταν τόσο με τους 5 ξένους, αλλά σίγουρα η τριετία με τους 3, βοήθησε αφάνταστα την κυπριακή καλαθοσφαίριση. Κι ας λένε κάποιοι ότι έπεσε το θέαμα. Λες και πριν έρχονταν οι τοπ ξένοι και γέμιζε ο κόσμος τις κερκίδες για να τους απολαύσει. Άδεια ήταν τα γήπεδα. Τουλάχιστον, με την ενεργοποίηση και περαιτέρω ανάδειξη των ντόπιων παικτών, τα ματς διεξάγονται μεταξύ… συγγενών και (πάρα πολλών) φίλων.

Το μπασκετικό αίσθημα αρχίζει σιγά – σιγά να ξυπνάει χάρη και στις προσπάθειες προβολής από την ΚΟΚ αλλά και από κάποιες μπασκετικές και όχι μόνο ιστοσελίδες. Οι 4 ξένοι θα ήταν ό,τι χειρότερο. Τουλάχιστον με αυτό το μέτρο που πέρασε, ό,τι και να γίνει θα υπάρχουν πάντα δύο Κύπριοι στο παρκέ. Ήτοι, δεν θα βλέπουμε τέσσερις Αμερικανούς να παίζουν μέχρι να καταρρεύσουν ή να φορτωθούν με φάουλ. Θα γίνεται κάποιο rotation. Έστω μικρότερο σε σχέση με εκείνο των τριών αλλοδαπών ανά ομάδα.

Το πιο δύσκολο κομμάτι έγκειται τώρα στους προπονητές, οι οποίοι θα είναι αναγκασμένοι μέσα στην ένταση του αγώνα να μην ξεχαστούν και βάλουν όλους τους ξένους τους ταυτόχρονα μέσα. Σίγουρα, έχουν δίπλα τους βοηθούς και παράγοντες να τους κάνουν υπενθυμίσεις. Όμως, σίγουρα το έργο τους δεν είναι εύκολο. Θέλει σωστή διαχείριση και κυρίως να το συνηθίσουν, καθώς ένας τραυματισμός ή ένα foul trouble θα τους αναγκάζει να αλλάζουν πλήρως το αγωνιστικό τους πλάνο και κάποιες φορές να καθίσουν στον πάγκο Κύπριους παίκτες που δεν θα έχουν παίξει άσχημα αλλά για παράδειγμα ο ξένος στον πάγκο θα είναι κοντός, άρα θα πρέπει να βγει και κοντός ή το αντίστροφο για τους ψηλούς και τους πλάγιους.

Η ουσία είναι μία. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ένας… Πύργος της Βαβέλ. Υπήρχαν τρεις πόλοι: 3 ξένοι, 3+1 ξένοι και 4 ξένοι. Τελικά, επικράτησε η… μέση οδός, παρά τις διαφωνίες καθώς υπήρξαν συζητήσεις, καθαρό μυαλό και στο τέλος (σχεδόν) κοινή γραμμή. Πάμε να δούμε πώς θα δουλέψει όλο αυτό…

Google search engine

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*