10 Μαρτίου 1925: «Συνιστάται εν Πειραιεί»… (Pics & Videos)

Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς. Από τις 10 Μαρτίου του 1925. Χρώματα το κόκκινο και το λευκό. Ένα όνομα, μια ιστορία, ένας σύλλογος… μια «θρησκεία»! 

«Συνιστάται εν Πειραιεί υπό τον τίτλον Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς σωματείον, ούτινος σκοπός είναι η ανάπτυξις της σωματικής αγωγής παρά τη νεολαία και η κατά πάντα φίλαθλον τρόπον εξύψωσις αυτής».

Αλήθεια, πόσο πίστευαν τότε, εκείνη τη μέρα, οι άνθρωποι εκείνοι που είχαν την ιδέα, να ιδρύσουν τον Ολυμπιακό, ότι αυτός ο σύλλογος, 97 χρόνια μετά, θα εξακολουθεί να μεσουρανεί στον ελληνικό αθλητισμό; Πόσο πίστευαν ότι εκείνο τους το δημιούργημα, θα γινόταν τραγούδι και καημός, όχι μόνο στα… στενά όρια του Πειραιά, θα γινόταν… ζήτημα «ζωής και θανάτου» για όλες τις γενεές από τότε μέχρι και σήμερα και ποιος ξέρει, για πόσες ακόμα θα γίνεται; Ειδικά μια βόλτα στα στενοσόκακα του Πειραιά, αρκεί για να νοιώσει κανείς την αγάπη (την αγνή αγάπη του φτωχού) για το σύμβολο, το καμάρι της πόλης του! Θα ακούσει παιδιά να φωνάζουν «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» θα δει συνθήματα στους τοίχους με κόκκινη μπογιά «Ολυμπιακός-7», «Θύρα 7» και άλλα σχετικά…

Μια (ολόκληρη) ιστορία αρχίζει…

10 Μαρτίου  του 1925. Ήταν λοιπόν η μέρα, που «σημάδεψε» την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού! Τόπος η «Ταβέρνα του Μοίρα». Ο Νότης Καμπέρος (αεροπόρος στο επάγγελμα) ήταν ο εμπνευστής της λέξης «Ολυμπιακός». Ο Μιχάλης Μανούσκος, συμπλήρωσε… «Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς». Κόκκινο το χρώμα, για να συμβολίζει το πάθος και το λευκό, για να συμβολίζει την αγνότητα.

Σύμβολο ο δαφνοστεφανομένος έφηβος. Ο νικητής των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων, ο μόνιμος έφηβος, ο πρωταθλητής!

Τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγγόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.

Πρώτος πρόεδρος  υπήρξε ο Μιχάλης Μανούσκος με αντιπρόεδρο τον Νότη Καμπέρο.

Τι σημαίνει Ολυμπιακός…

Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς! Απλά και μόνο η λέξη Ολυμπιακός. Αρχαία Ολυμπία, Όλυμπος, θεοί του Ολύμπου! Τι πιο αυθεντικό ελληνικό όνομα, από την ίδια την ελληνική ιστορία ή ακόμα και από τη μυθολογία;

Αυτός είναι ο Ολυμπιακός! Η αποκαλούμενη ομάδα του λιμανιού. Γιατί οι έννοιες Πειραιάς και λιμάνι, είναι εντελώς ταυτόσημες στην ελληνική ιστορία. Μια μεγάλη ιστορία, στην οποία, αυτός ο σύλλογος έγραψε, γράφει και θα γράφει τα δικά του ξεχωριστά κεφάλαια, που δεν είναι και δεν θα είναι και μικρά!

Μιας όμως και μιλάμε για… πεπραγμένα, ο Ολυμπιακός όταν ιδρύθηκε «μαγνήτισε» από την πρώτη στιγμή τις λαϊκές μάζες. Την φτωχολογιά… Τον εργάτη, το ναυτικό, το νησιώτη, τον έμπορα, τον πρόσφυγα…

Πως λοιπόν να μην εξαπλωνόταν παντού η φήμη του; Όπως λοιπόν συμβαίνει πάντα και παντού, οι φτωχοί να είναι συντριπτικά πιο πολλοί από τους πλούσιους, έτσι και αυτές οι μάζες που «συσσωρεύτηκαν» γύρω από το όνομα του Ολυμπιακού, όλοι μαζί, συνέθεσαν και συνθέτουν το πολυπληθέστερο λαϊκό έρεισμα σε έναν σύλλογο στην Ελλάδα.

Στον Ολυμπιακό Σύνδεσμο Φιλάθλων Πειραιώς!

Φωτογραφίες και οι ύμνοι του Ολυμπιακού (παλιός και νέος)

Η ιδρυτική συνέλευση του Ολυμπιακού
Το πρώτο σήμα του Ολυμπιακού
Το πρώτο καταστατικό

Google search engine

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*