Ο αείμνηστός Ντούντα το πίστευε αλλά η πραγματικότητα ήταν αλλιώς!

Ο αείμνηστος Ντούσαν Ίβκοβιτς ακόμη και λίγο πριν φύγει για την γειτονιά των μπασκετικών αγγέλων τόνιζε σε κάθε συνέντευξη που παραχωρούσε ότι αν είχε υπό τις οδηγίες του την ενωμένη Γιουγκοσλαβία ή ακόμη αν αφήναν την Σερβία να αγωνιστεί στην Ολυμπιάδα είχε τον τρόπο να κοντράρει στα ίσα ακόμη και να νικήσει την Dream Team!!!

Mια εκτίμηση ή καλυτέρα μια άποψη που οφείλουμε να σεβαστούμε όμως και ο γράφων με δικά του επιχειρήματα απομυθοποιεί αυτή την προσδοκία για τους εξής λόγους:

1.  Οι Αμερικανοί γνώριζαν εκ των πρότερων ότι δεν θα έβρισκαν στο δρόμο τους την ενωμένη Γιουγκοσλαβία, αφού όταν πάρθηκε η απόφαση για την δημιουργία της ομάδας με επαγγελματίες του NBA τα πάντα είχαν τροχοδρομηθεί και το οικοδόμημα στην βαλκανική χωρά άρχισε να διαμελίζετε.

2.  Η επιλογή της ομάδας, αν είχε να αντιμετωπίσει ένα σύνολο όπως ήταν τότε οι Γιουγκοσλάβοι, θα ήταν πολύ πιο διαφορετική με τους Μάτζικ και Μπέρντ αλλά και Λέτνερ να μην παίρνουν κλήση για την ομάδα όνειρο και στις  θέσεις να είχαν κληθεί άλλοι παίκτες που ήταν στα ντουζένια τους.

3. Όλοι σχεδόν οι επαγγελματίες NΒΑers είχαν στα πόδια τους κοντά στα 100 παιχνίδια (και τι παιχνίδια!!!) έτσι ούτε καν προετοιμασία δεν έκαναν! Άλλωστε στο Μονακό όπου κατέλυσαν λίγο πριν πάνε στην Βαρκελώνη πήραν μαζί τους και τις οικογένειες τους ενώ αναλώθηκαν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από το μπάσκετ!

4. Αν εξαιρέσει κανείς την άμυνα των Πίππεν και Τζόρνταν πάνω στον Κούκοτς στο παιχνίδι των ομίλων και το ξέσπασμα των αμερικανών στον τελικό μόλις πηρέ προβάδισμα η Κροατία, σε όλο το τουρνουά έκαναν προπόνηση βγάζοντας προς τα έξω ούτε καν το 50% των ικανοτήτων τους.

5. Έστω υποθετικά και αν η ενωμένη Γιουγκοσλαβία έπαιρνε μέρος στο τουρνουά ο Τζακ Ντέϊλι με τους συνεργάτες του θα έκαναν και αυτοί με την σειρά τους σκάουτινγκ αλλά κυρίως οι ίδιοι οι παίκτες θα ήταν πολύ πιο σοβαροί και μελετημένοι.

6. Ναι μεν οι Γιουγκοσλάβοι σαν ομάδα ήταν αρκετά χρόνια μαζί αλλά η διάφορα επίπεδου μεταξύ NBA και ευρωπαϊκού μπάσκετ εκείνα τα χρόνια ήταν τεράστια εξού και το γεγονός πως ο Ντράζεν δεινοπάθησε για να μπορέσει να μπει στο ρυθμό του Πορτλάντ και στις εντάσεις που είχε ο κόσμος του NBA.

Άρα η δική μας ταπεινή άποψη είναι πως ακόμη και ενωμένη να ήταν η Γιουγκοσλαβία, δεν μπορούσε να κερδίσει τους Αμερικάνους. Σίγουρα αν τους αντιμετώπιζαν θα προσπαθούσαν αλλά ως εκεί!!! Και ας μην ξεχνάμε κάτι σημαντικό ότι και οι Σοβιετικοί είχαν διαμελιστεί και κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας ότι οι Γιουγκοσλάβοι θα έκαναν περίπατο κόντρα στους Σοβιετικούς με έναν Σαμπόνις, έναν Μαρτσουλιόνις κτλ κτλ σε τρομερή κατάσταση!      

Google search engine

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*