«Το δόγμα του Ιτούδη στην Εθνική Ελλάδας… δημιουργεί μπάσκετ!»

Του Θανάση Τοπούζη

Υπάρχει ένας χρυσός κανόνας που έθεσαν οι Νίκος Γκάλης και Παναγιώτης Γιαννάκης, δεν έχει σημασία ποιον μου φέρνεις ως αντίπαλο για να βγούμε πρώτοι πρέπει να τους κερδίσουμε όλους. Σε αυτό το μοτίβο κινείται και η νέα Εθνική Ελλάδας του Δημήτρη Ιτούδη.
Υπάρχουν δύο σημαντικές αγωνιστικές προσεγγίσεις ενός αγώνα μπάσκετ. Η μία λέει όταν έχω καλύτερη ομάδα δημιουργώ μπάσκετ, η άλλη όταν έχω χειρότερη το καταστρέφω με σκοπό την νίκη.

Το δίδυμο Γκάλης και Γιαννάκης ήξεραν ότι είχαν την καλύτερη ομάδα όπως ξέρει και το τεχνικό επιτελείο της Εθνικής μας ομάδας. Τι κάνει λοιπόν ο coach Ιτούδης; Προσπαθεί να δημιουργήσει μπάσκετ για να υπερνικήσει κάθε αντίπαλο. Αυτό το είδαμε στο φιλικό με την Ισπανία; Εν μέρη ναι. Και να εξηγήσω.

Σε φιλικά προετοιμασίας Εθνικών ομάδων είναι το λιγότερο ανοησία να δείχνεις όλο το προφίλ της ομάδας σου. Είσαι ΥΠΟΧΡΕΩΜΈΝΟΣ να κρύβεις πολλά πράγματα. Η νο1 απειλή για τις υπερομάδες είναι η κατασκοπεία, το scouting. Οπότε είδαμε 7′ μπάσκετ στον αγώνα με την Ισπανία και 33′ κρυφτό!
Τι είδαμε μέσα σε αυτά τα 7′; Η προσπάθεια να ανέβει η αμυντική πίεση στα 3 μέτρα από την γραμμή του τριποντου με αλλαγές σε όλα τα σκριν και η βοήθεια στο miss match στο low post από την αδύνατη πλευρά. Με τόσο αθλητική ομάδα ας πάρουν οι αντίπαλοι ένα σουτ στο τέλος της επίθεσης τους και αυτό υπό πίεση καθώς η αθλητικότητα αυτής της ομάδας δεν έχει προηγούμενο.

Απώτερος σκοπός αυτής της άμυνας δεν είναι άλλος από τις γρήγορες επιθέσεις, τον αιφνιδιασμό (λανθασμένα μεταφράζεται ως transition). Εκεί είναι το μεγάλο όπλο μας και δεν μιλάω για το προφανές, για τον Γιάννη. Μιλάω για τους εξαιρετικούς σουτέρ/ακροβολιστές που διαθέτουμε. Θα δούμε 4 αμυντικούς μέσα στην ρακέτα και οι σουτέρ μας να εκτελούν από το τρίποντο χωρίς οίκτο.

Βέβαια το μπάσκετ έχει και οργανωμένο παιχνίδι. Εκεί είδα σαφή διάθεση να πάει η μπάλα κοντά στο καλάθι, να επικρατήσουμε επιθετικά την ρακέτα είτε με isolation είτε με high low. Εκεί οι ψηλοί μας έχουν την δυνατότητα να μοιράσουν την μπάλα πάλι έξω, όπου στο μπάσκετ η καλύτερη πάσα είναι από μέσα προς τα έξω. Τα ποσοστά ευστοχίας εκτινάσσονται σε αυτά τα σουτ (ειδικό θέμα ανάλυσης).

Ο Δημήτρης Ιτουδης είναι εξαιρετικός και ενώ τον γνωρίζουμε, γνωρίζουμε όλους τους παίχτες του, κρύφτηκε καλά! Μας έδωσε ελάχιστα στοιχεία. Αυτο το οποίο μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι η ομάδα είναι ψυχολογικά έτοιμη. Όταν βλέπω ομάδα να δουλεύει σκληρά, να παλεύει για κάθε χαμένη μπάλα και να το κάνει με χαμόγελο ξέρω ότι κάτι καλό θα συμβεί.

Google search engine

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*