Ζούρος: «Η Γεωργία είναι το δεύτερο σπίτι μου»

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Γεωργία θα είναι παρούσα σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο υπό τις οδηγίες του Ηλία Ζούρου και του νέου τεχνικού του Λαυρίου, Γιώργου Λημνιάτη. Ο Έλληνας προπονητής της Γεωργίας μίλησε στο EOK Web Radio για την πορεία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στην προκριματική διαδικασία.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ηλίας Ζούρος:

Για την πρόκριση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα 2023: «Το μέγεθος αυτής της επιτυχίας δε μπορούμε να το περιγράψουμε, γιατί είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η Γεωργία προκρίνεται στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οι παίκτες ήταν σε μια πολύ δύσκολη φάση πριν απ’ το παιχνίδι με την Ισλανδία, πρώτη φορά έβλεπα όλους τους παίκτες μας τόσο πολύ αγχωμένους, ακόμα και τους μεγάλους παίκτες και αυτούς που έχουν πόσα παιχνίδια στα «πόδια» τους. Στο παιχνίδι πριν απ’ το μεταξύ μας, η Ισλανδία αποφάσισε να κρατήσει τους τρεις βασικούς της εκτός αγώνα με την Ισπανία, ώστε να τους ξεκουράσει για τον «τελικό» που θα έπαιζαν μαζί μας. Έτσι, αυτόματα μπήκαν με μια διαφορετική φυσική κατάσταση σε σχέση με ‘μας. Εμείς είχαμε τον Σενγκέλια που έπαιξε 3 ματς σε τέσσερις ημέρες. Γι’ αυτό και ο ίδιος είπε μετά το παιχνίδι με την Ισλανδία ότι συναισθηματικά ήταν το πιο δύσκολο παιχνίδι του».

Για την πίεση στο ματς με την Ισλανδία: «Ήταν πάρα πολύ μεγάλη η πίεση. Επειδή το καλοκαίρι η ομάδα είχε προετοιμαστεί, είχε φτιαχτεί να παίξει ένα μπάσκετ λίγο ειδικό, διαφορετικό απ’ αυτό που παίζαμε, ο τραυματισμός του Σενγκέλια μια βδομάδα πριν το Ευρωμάσκετ ουσιαστικά “κατέρρευσε” όλη τη φιλοσοφία μας. Μας έφερε σε θέση όπου δεν είχαμε χρόνο ν’ ανασυνταχθούμε. Φτάσαμε όλα τα παιχνίδια με ηρωικό τρόπο πάρα πολύ κοντά στο να τα κερδίσουμε και με μια νίκη ακόμα η ομάδα θα κατάφερνε κάτι που θα ήταν επιτυχία όπως εξελίχθηκε. Δεν παύει να υπήρχε η πίεση για το προχθεσινό ματς, γιατί υπήρχε μια ακόμα ευκαιρία και μια απ’ τις λίγες ευκαιρίες για κάποιους παίκτες. Αυτό που φοβόμασταν πάρα πολύ προπονητικά ήταν το πώς θα μπορέσουν να διαχειριστούν αυτό το “βάρος” και την πίεση οι παίκτες».

Για την ομιλία του Σενγκέλια στα αποδυτήρια μετά την πρόκριση: «Μετά την ομιλία μου στ’ αποδυτήρια και αφού είχε επιτευχθεί ο στόχος μας, το λόγο πήρε ο Σενγκέλια σαν αρχηγός και είπε μπροστά σε όλους τους παίκτες: “Αυτήν την ομάδα, αυτήν την παρέα, αυτό που κάνουμε εδώ δεν το αλλάζω με τίποτα. Ούτε με το ΝΒΑ, ούτε με το επίπεδο που είμαι, ούτε με τίποτα”. Δηλαδή η αγάπη που έχει για την Εθνική του ομάδα και το πόσο πατριώτης είναι αυτός ο παίκτης δεν περιγράφεται με λόγια. Όλοι οι παίκτες είναι σ’ αυτόν το δρόμο, γιατί οι Γεωργιανοί πραγματικά θα “πεθάνουν” για τη φανέλα τους».

Για τη στήριξη του κόσμου στην Εθνική Γεωργίας: «Η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά τρομακτική. Έγινε sold out πριν απ’ το ματς με την Ολλανδία μέσα σε μία μέρα για το ματς επί της Ισλανδίας. Μετά το παιχνίδι οι φίλαθλοι δε μάς άφηναν να φύγουμε, ήρθαν και στο ξενοδοχείο. Ο κόσμος πάντα αγαπούσε την Εθνική του».

Για τη σχέση του με τη Γεωργία: «Η αλήθεια είναι ότι η Γεωργία είναι το δεύτερο σπίτι μου, γιατί είμαι 7 χρόνια εκεί. Όταν τελείωσε ο Κοκόσκοφ το 2015, υπέδειξε εμένα για αντικαταστάτη του και έτσι προσλήφθηκα στην ομάδα και τον ευχαριστώ. Από εκείνη τη στιγμή είχαμε ένα «δέσιμο» πάρα πολύ καλό, μια πολύ καλή χημεία. Ήρθαν πολύ καλά αποτελέσματα, υπήρξαν κάποια παιδιά και δύο προπονητές που «βγήκαν», ο Γκόλεματς και ο Λιμνιάτης. Βγήκαν πολλά θετικά μέσα απ’ όλη τη διαδικασία και η αγάπη που υπάρχει εκατέρωθεν είναι πολύ μεγάλη και μού το δείχνουν αυτό. Πραγματικά νιώθω αυτό που δε νιώθεις σε άλλες ομάδες και χώρες, την αγάπη και την εμπιστοσύνη που δείχνουν απέναντί σου. Το να σε σταματούν στο δρόμο και να σε ευχαριστούν είναι κάτι τελείως διαφορετικό».

Για την Εθνική Ελλάδος στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα: «Ξεκινώντας απ’ το ρόστερ, αυτόματα αυτή η ομάδα είναι για μεγάλα πράγματα, είναι δεδομένο αυτό. Η Εθνική Ελλάδος είναι πλήρης σε όλες τις θέσεις, έχει ένα πολύ καλό προπονητικό επιτελείο. Θεωρώ ότι είναι αυτόματα μέσα στα φαβορί. Εκεί, όμως, δε θα είναι εύκολα τα πράγματα».

Google search engine

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*